Aikibudo

Wat is Aikibudo?

Aikibudo is een vechtkunst voor jong (vanaf ongeveer 12 jaar) en oud, voor man en vrouw, die gebruik maakt van de snelheid en kracht van de tegenstander. Daarmee is het uitermate geschikt voor zelfverdediging. De bewegingen zijn rond, elegant en effectief. Bij het Aikibudo wordt er getraind op controletechnieken, klemmen en worpen in reactie op verschillende soorten (ongewapende en gewapende) aanvallen, zoals pakkingen, verwurgingen, slagen, stoten, en trappen. Het Aikibudo kent, gezien de aard van de technieken, geen wedstrijden.

Aikibudo is een Japanse vechtkunst en daarmee een vorm van budo. ‘Budo’ is de verzamelnaam voor alle Japanse vechtkunsten. Andere voorbeelden van budo zijn Karate, Judo, en Aikido. Omdat al deze vormen tot dezelfde ‘familie’ behoren zijn er veel overeenkomsten. Dat is een van de redenen dat het Aikibudo is ondergebracht bij de Judobond Nederland. Toch zijn er ook duidelijke verschillen tussen de budovormen. Bij Karate ligt de nadruk op verdedigingen tegen stoten en trappen. Het Judo wordt vooral gekenmerkt door worpen, klemmen en houdgrepen. Bij het Aikibudo wordt er niet zo’n sterke scheiding gemaakt en leer je zowel verdedigingen tegen stoten en trappen als het maken van worpen en klemmen. Het verschil met Aikido ligt in de nadruk die er bij Aikibudo wordt gelegd op zelfverdediging. Ook verschilt het van Aikido door de invloed van het Judo en twee klassieke krijgskunsten: het Daito Ryu Aikijujutsu en de gewapende technieken (kobudo) van de Katori Shinto Ryu (zie beneden).

Een korte geschiedenis

Het Aikibudo zoals we dat nu kennen is in de jaren zestig van de vorige eeuw door de Fransman Alain Floquet ontwikkeld. De geschiedenis van het Aikibudo gaat echter eeuwen terug. Aikibudo is een vechtkunst die zijn oorsprong vindt in de klassieke krijgskunst van de Japanse samurai, vooral het Daito Ryu Aikijujutsu. De eerste vermeldingen van deze jujutsu vorm gaan terug tot de 11e eeuw. Een van de bekendste beoefenaren van het Daito Ryu Aikiujutsu was Sokaku Takeda (1859-1943). Hij bracht structuur aan in de vele technieken en ontwikkelde een systeem op basis waarvan hij de kunst onderwees. Zijn beroemdste leerling was Morihei Ueshiba (1883-1969), de latere grondlegger van het Aikido. Ueshiba had vele leerlingen en één van hen was de talentvolle Minoru Mochizuki (1907-2003). Behalve Aikido, beoefende Mochizuki andere budovormen zoals het Judo en Karate, en was hij ook een specialist in de gewapende technieken (zoals met het zwaard en de stok) van de Katori Shinto Ryu. Op basis van deze verschillende budovormen ontwierp hij het Yoseikan Aikido Jukjutsu. Eén van Mochizuki’s leerlingen was de Fransman Jim Alcheik. Hij werd vanaf 1957 de vertegenwoordiger van het Yoseikan Aikido Jujutsu in Europa. Toen Alcheik in 1962 overleed, nam Floquet het roer van hem over

In het midden van de jaren zestig trainde de Nederlandse judokernploeg regelmatig in Frankrijk. Een van de judoka’s in deze ploeg was Teun Tromp. In de pauzes van de trainingen werden er door Floquet regelmatig demonstraties gegeven van het Aikido Jujutsu. Teun Tromp was diep onder de indruk en nodigde Floquet uit om stages te komen geven in Nederland. Vanaf 1980 noemde Floquet zijn stijl Aikibudo. Sinds 1967 geeft Floquet regelmatig stages in Nederland. Nederlanders die er van het begin af aan bij waren, zijn onder anderen Teun Tromp, Jaap Hoogendam en Robert Breedveld. De laatste is de officiële vertegenwoordiger van het Aikibudo in Nederland en de leraar van Niels van Willigen.

rob-breedveld

Aikibudo in Zoetermeer

Sinds 2010 is het mogelijk om in Zoetermeer Aikibudo te trainen. Iedere les begint met een warming up om het lichaam voor te bereiden op de technieken en om de basisconditie op peil te brengen. Tijdens de les wordt er goed rekening met het niveau van de beoefenaar. Beginners wordt stap voor stap de basisprincipes van het aikibudo aangeleerd, waaronder het valbreken, het kanaliseren van stoten, trappen en pakkingen, en het uitvoeren van worpen en klemmen. Beginners trainen regelmatig met gevorderden. Dat geeft beginners de kans om de technieken sneller aan te leren en de gevorderden worden getraind om de technieken goed uit te leggen. De aikibudotrainingen vinden plaats op maandag- en woensdagavond van 20.00-21.00.

Ben je nieuwsgierig geworden? Kom gerust een keer meetrainen: de proefles is gratis en voor een tientje kun je vier lessen meedoen als kennismaking.

Je kunt je hier aanmelden. Of stuur een email naar: info@budoryukatsu.nl

Naast het Aikibudo wordt er bij Budo Ryu Katsu ook les gegeven in het Daito Ryu Aikijujutsu (zoals onderwezen door Katsuyuki en Masayuki Kondo) en in de technieken van de Katori Shinto Ryu (zoals onderwezen door Yukihiro Sugino). Zie voor meer informatie over het Daito Ryu Aikijujutsu en de Katori Shinto Ryu de desbetreffende pagina’s.